Skip Navigation Links

Місія університетів — зберігати наші спільноти та ідентичність Херсона — ректор ХДУ

24 квітня ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський виступив на ІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Синергія науки і бізнесу у повоєнному відновленні регіонів України». Захід проводили проводять колеги з Херсонського національного технічного університету.

 

24 квітня 2024 р.

Під час виступу ректор ХДУ Олександр Співаковський наголосив, що заклади вищої освіти Херсонщини мають потужні академічні спільноти, які після повернення до Херсона, стануть фундаментом та точками росту відновлення регіону.

“Саме тому, вбачаю, місія університетів – зберігати наші спільноти та ідентичність Херсона. Де б ми не були і як би складно це не було. Херсонська обласна військова адміністрація, військові адміністрації громад працюють над тим, щоб забезпечити життєдіяльність деокупованої частини Херсонщини. Попри небезпеку. Освітяни тримають свій фронт. Мільйони наших людей, що вимушено через російську агресію, знаходяться по всьому світу, бачать це, розуміють, що навіть у зоні активних бойових дій є життя, є намагання зберегти нашу самобутність та вже зараз планувати майбутнє. Це може стати основою мотивації для повернення земляків. Слід розуміти, що ті, хто планують повертатись, мають велику додану вартість, вони вже у гарному сенсі інфіковані демократичним, європейським способом життя. Довгі роки, використовуючи спільний мовний простір, росія нав’язувала нам свої «цінності». І це призвело до того, що Україна як європейська держава втратила багато часу. Пригадую своє перше знайомство 30 років тому з університетами Польщі. У нас були рівні стартові позиції… Нарешті, принаймні ментально й надвеликою ціною, ми звільнилися від диктатури нашого агресивного сусіда. Час закладати нові сенси!”, – наголосив ректор ХДУ Олександр Співаковський.

Також він додав, що університет робить акцент на присутності у Херсоні, на роботі у форматі двох офісів навіть попри небезпеку.

“Це психологічний, а також політичний аспекти, сигнал для земляків, для вступників, які, як і ми поділяють філософію локального патріотизму, що область – це не просто територія, це люди, які вірять у Перемогу України та мирне майбутнє. Також це посил для випускників з ТОТ, що ми є, що не треба вестися на пропаганду та пов’язувати своє життя з російською фейковою освітою.

Підкреслюємо завжди, що плануємо повернення, як тільки буде дозволяти безпекова ситуація. Збереження академічної спільноти, а також постійний розвиток – це і є наш спротив намаганням окупантам знищити нас. Бути сильними, кращими та незламними, щоб повернутись до рідного міста і відновлювати – наша стратегічна мета”, – наголосив ректор.

Пресцентр ХДУ

Опублікувати на Twitter Опублікувати на  Facebook Опублікувати на LinkedIn telegram viber

Можливості: Версія для друкуВерсія для друку Відправити другуВідправити другу